Sizde benim gibi bir Temmuz sabahı uyanıp artık gidecek bir okulunuzun olmadığının farkına mı vardınız? Üniversiteyi bitirdiğiniz sene tüm Dünya'da ekonomik kriz mi çıktı? Artık bir yetişkin olduğunuzu kanıtlamak istiyorsunuz ama elinizde ekonomik özgürlüğünüz mü yok?

İşteeee bende aynı sorunlar yaşamaktayım ve bu sorunlara çözüm aramaktayım :)

28 Şubat 2010 Pazar

Italya

Başkenti Roma, Dili İtalyanca, Yüzölçümü Toplam 301.318km, Nüfus 60.045.068,Para birimi Avro"€", Saat dilimi CET (UTC+1) - Yaz CEST (UTC+2), İnternet alan adı .it Telefon kodu +39

İtalya'da iklim özellikleri son derece çeşitlidir ve bölgenin coğrafi özelliğine göre ülkenin büyük bölümünde egemen olan tipik Akdeniz ikliminden büyük farklılıklar gösterebilir. Özellikle kış ayları boyunca yüksek yerler soğuk, yağışlı ve çoğu zaman da karlı olur. Bunun yanında kıyı kesimlerinde ise ılıman kışlar ile ılık ve yağışız yazlar geçirilir. 2005 yılında İtalya'da 34.667.000 otomobil (Her bin kişiye 590 otomobil) ve 4.015.000 yük taşıtı olduğu kayda geçmiştir. Devlete ait olan ancak yine bir özel şirket tarafından yönetilmekte olan demiryolları da 2003 yılında toplam 16.287 kilometre olarak ölçülmüştür. Ülkedeki demiryolu ağının %69'u elektrikli olup demiryollarında toplam 4937 lokomotif ve vagon çalışmaktadır. Ulusal sınırlar içinde kalan akarsu ağı genelinde toplam uzunluğu 1.477 kilometreyi bulan ırmak ve kanallarda ulaşım ve taşımacılık yapılabilmektedir. Ülkede ayrıca 2004 yılı itibarıyla büyük çapta havalimanlarının sayısı 30, büyük limanların sayısı ise 43 olarak saptanmıştır. Cenova limanı İtalya'nın en büyük, Akdeniz'in ise ikinci büyük limanıdır. 2005 yılında İtalya'da 389 bin birimlik sivil havacılık filosu ve 581 gemilik bir ticaret filosu bulunmaktadır.

Basitliği, herkes tarafından hoşa gidilerek sevilmesi ile dünyaca meşhur olan italyan mutfağı en sağlıklı mutfaklardan birisidir. Coğrafi konumu itibariyle Avrupa'nın harikulade bir yerinde olan Italya, uygun iklimi ile sizlere zeytinyağı için zeytin, şarap için üzüm, makarna ve ekmek için buday gibi doğal ürünleri, sebze çeşitlerini, balık ve dana eti, tavşan, kümes hayvan etleri gibi beyaz et türlerini sunan Akdeniz mutfağının en iyisi ve dünyaca meşhur olanı olması itibariyle bir gurur kaynağıdır.


talya'daki Geleneksel Etkinlikler
Geleneksel festivaller İtalya'nın hemen her kasabası ve köyünde kutlanmaktadır. Bu festivaller bulunduğu yörenin tarihi ve dini olaylarının canlandırılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu festival veya bayramların en önemlilerini sizler için derledik. Geleneksel festival veya bayramların tarihleri bulunan yıla göre değişebilmektedir.



AREZZO: "Giostra del Saracino" (At üzerinde mızrak döğüşü - Saracen) Eylül ayının ilk Pazar günü - 13. yüzyıl silahlı şövalyelerin müsabakası.
ASCOLI PICENO: "Torneo della Quintana" (Mızrak döğüşü - Quintana) Ağustos'un ilk Pazar günü - 15. yüzyıl kostümleri giymiş yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen tarihi gösteri.
CAGLIARI: "Sagra di Sant'Efisio" (St. Efisio Festivali) 1 - 4 Mayıs - Dünyanın en büyük ve en renkli alayı. 1657 yıllarına tarihlenen kostümler giyen bir kaç bin katolik hacısının atlarla, atlı arabaların eşliğinde ve yürüyerek Aziz Efisio'nun heykelinin taşınması.
FLORANSA: "Scoppio del Carro" (Atlı arabanın patlaması) Paskalya Pazarı - Ayin sırasında altardan getirilen makanik bir güvercin vasıtasıyla, Katedral meydanındaki bir havai fişekler piramidi ateşlenmektedir. "Gioco del Calcio" (Futbol Maçı) 24 ve 28 Haziran - Ortaçağ kostümleri ile oynanan bir 16. yüzyıl futbol maçı. Şehrin yüksek bölgelerinde bulunan teraslı bahçelerden ateşlenen havai fişekler.
FOLIGNO: "Giostra della Quintana" (At üzerinde mızrak döğüşü - Quintana) Eylül ayının ikinci yarısı - 600 adet 17. yüzyıl şövalyelerinin kostümleri ile yapılan mızrak döğüşlerinin yeniden canladırılması. Bir gece önce tarihi bir olay canlandırılmaktadır.
GENZANO: "Infiorata" (Çiçek Festivali) Corpus Domini 23 Haziran. Halılar döşenmiş ve çiçeklerle süslenmiş sokaklar boyunca dinsel bir olayın ihtişamlı gösterisi.
GUBBIO: "Festa dei Ceri" (Mum Festivali) 15 Mayıs - Kutsal sandıkların Ingino dağının tepesindeki Kiliseye taşınması olayının yöresel kostümler içerisinde gerçekleştirilmesi. "Palio dei Balestrieri" (Okçuların Palio'su (yarışma)) Mayıs ayının son Pazar günü - Ortaçağ elbiseleri ve silahları ile Gubbio ve Sansepulcrolular arasındaki ortaçağ arbalet (tatar yayı) yarışmaları.
LA SPEZIA: "Palio del Golfo" (Körfez Palio'su (yarışma)) Ağustos'un ikinci Pazar günü - 2000 m. kürek yarışması.
MAROSTICA: "Partita a Scacchi con Personaggi Viventi" (Canlı İnsanlarla Oynanan Satranç Müsabakası) Çift rakamlı Yılların Eylül Ayı - Satranç oyunu kasabanın meydanında ortaçağ kostümleri giymiş canlı taşlarla oynanmaktadır.
NAPOLİ: "Piedigrotta" - 6 ve 7 Eylül - Bir dizi renkli ve harikulade gösteriler - havai fişekler, ışıklandırılmış karnaval teknelerinin gösterileri, Napolitan Şarkı Yarışması.
NOLA: "Festa del Giglio" (Zambak Festivali) 20 Haziranı takip eden Pazar günü - Mecazi anlamlar taşıyan kulelerin geleneksel kostümler içerisinde rengarenk bir ortamda taşınması.
NUORO: "Sagra del Redentore" (Günahtan Kurtulma Bayramı) 28 - 30 Ağustos - Geleneksel Sardunya kostümleri içerisinde rengarenk kutlamalar.
PISA (PİZA): "Gioco del Ponte" (Köprü Savaşı) Haziran Ayının ilk Pazar günü - Bir köprünün ele geçirilmesi için, ortaçağ atmosferi içerisinde gerçekleştirilen, ortaçağ gösterileri ve savaş taklitleri.
ROMA: "Epifania" Piazza Navona'da - 6 Ocak. Onikinci gecenin arife gecesinde, Bernini'nin harikulade anıtsal çeşmelerinin bulunduğu ortamda, oyuncak, şeker ve diğer hediyelik eşyaların sergilendiği bir panayır kurulmaktadır. 24 Mart 2002'de, palmiye (hurma Ağacının) Papa tarafından kutsanması ile başlayan kutsal hafta boyunca bir çok kutlamalar yapılmaktadır. Paskalya'da (31 Mart 2002'de) Papa, tüm dünyayı kutsayarak özel 'Urbis et Orbis''ini vermektedir.
"Festa de Noantri" - 16 - 24 Temmuz - Geleneksel halk dansları ve şarkıları, karnaval gösterileri ve havai fişekleri ile eski Roma'nın folklörü.
SASSARI: "Cavalcata Sarda" (Sardunya usulü ata binme) 1 Mayıs - Bayanlar ve Bayların pahalı ve rengarenk kostümlerle, bazıları at üzerinde, İsa'nın göğe yükselme gününde, 3000 kişiden fazla insanın katılımı ile gerçekleştirilen geleneksel gösteriler.
SIENA: "Il Palio" (At Yarışı) 2 Temmuz ve 16 Ağustos - Eğersiz at yarışı ve gösterileri. Palio (Bayrak/Sancak) için yarışan katılımcılar, 'contrade' olarak adlandırılan şehrin eski mahallelerinin sakinleridir. Rengarenk hareketli ortaçağ törenleri ve hata affetmeyen hünerler.
Dünya'nın en canlı ve heyecen verici gösterilerinden birisi olan Palio'yu izlemek isteyen binlerce ziyaretçi ortaçağ Siena'sını tıka basa doldurmaktadırlar. Göz kamaştırıcı ortaçağ kostümleri giyen sürücüler, şehrin mahallerini (contrade) temsil etmekte ve Siena'nın harikulade güzel ana meydanının (Piazza del Campo) çevresinde, vahşi bir ortamda, atların saçlarından tutarak ve tamamen gerçek bir at yarışındaymış gibi ciddi olarak rekabet ederken tehlikeli bir şekilde koşarlar.
VENEDİK: 24 Nisan 2002 San Marco (St. Mark) bayramı. "Il Redentore" (Günahdan Kurtulma Bayramı) Temmuzun üçüncü Pazar günü - Gondolların gösterileri ve 1575 yılı salgın hastalığının son bulması anısına yapılan kutlamarın yıldönümü. "Historical Regatta" Eylül Ayının ilk Pazar günü - Venedik Cumhuriyetinin bir gösterisini takiben iki adet kürekli gondol arasındaki geleneksel rekabet. "Venedik Karnavalı" Şubat Ayının son iki haftası (1 - 14 Şubat 2002) - Geleneksel kostümler ve maskeli kutlamalar. Sokaklarda ve meydanlarda eğlenceler. Müzik, pantomimciler, havai fişekler.
VIAREGGIO: Şubat Ayının 1. ve 2. haftasındaki Karnaval Kutlamaları. 1 - 14 Şubat 2002. Karnaval kutlamalarının en önemli bölümü, harikulade ve rengarek teknelerle yapılan gösterilerdir.
24 haziran'da GENOVA ve TORİNO şehirlerinde St. John the Baptist (San Giovanni Battista) adına yapılan kutlamalar; 15 Temmuz PALERMO (S.ta Rosalia) kutlamaları ile Palermo'lular şehirlerinin koruyucu azizi adına eşi ve benzeri görülmeyen festivaller düzenlemektedirler; 4 Ekim BOLOGNA (St. Petronio); ve 7 Aralık MILAN (St. Ambrose) kutlamaları.


Her yıl Şubat ayında, " Karem" yani büyük perhiz öncesi (Paskalyadan 40 gün önce) Pazar,Pazartesi, Salı (perhiz öncesi üç etli gün) eğlenceler düzenlenir. Eğlenceler Çarşamba günü doruğa ulaşarak sonlanır. Katolik dünyasında önem verilen bu kutlamalar, karnaval geleneğinin devamıdır. Bu dönemde günlük yaşam kuralları kalkar, eğlence hat safhaya çıkar. Bu karnavallarda sosyal statülere bağlı kalmamak ve sınıf farklarını kaldırmak için maske takma geleneği Venedik'te hala sürmektedir. Ayrıca 2 yılda bir yapılan Venedik Bienali, film ve müzik festivalleri kentte sürekli kültürel ve sanatsal etkinliklerin yaşanmasını sağlar.
Biz şimdi otobüsten veya trenden indiğimiz noktadan gondola binip Kanal'da ilerlemeye başlayalım. Kanala girişte hemen solda Santa Lucia Tren İstasyonu bulunur. 1846 yılında tamamlanmıştır.

İstasyon binasının sağında St.Simeon Picello Kilisesi'ni okside olmuş bakır kubbe kaplamasıyla ayırd edebilirsiniz. Kubbe üzerinde bağışlayıcı olarak Hz.İsa'nın heykeli bulunur. Girişi oldukça etkileyicidir. 18. yüzyıl Neo-klasik Üsluptadır. Merdivenleri suyun içine girmiştir.

Bu ilk kiliseyi geçince Büyük Kanal üzerindeki üç köprüden ilki olan Ponte degli Scalzi (İstasyon Köprüsü) ile karşılaşırız. Köprü 1858 yılında metal olarak yapılmış, 1934 yılında ise beyaz taşla kaplanmıştır. Köprünün sol tarafında Barok Üsluptaki cephesiyle Santa Maria di Nazareth Kilisesi'ni görebiliriz.
Aynı sırada San Geremia Kilisesi Venedik'teki en eski yapılardan biridir. 13.yüzyılda yapılmıştır fakat 1760 yılında onarım görmüştür. Kilisenin Romanesk Üsluptaki Çan kulesi şehirdeki en eski tarihli yapılardandır. San Geremia Kilisesi ve Çan kulesi sırasında bir 18.yüzyıl yapısı olan Palazzo Labia (Patrik Sarayı) yer alır. İçinde fresk süslemeler bulunan bu sarayın köşesinde St.John'un bir heykeli yer alır.

San Marco
Bakışlarımızı yine solda tutarsak kentin 2.büyük kanalı olan Cannaregio Kanalı'nın başlangıcını görebiliriz. Şimdi sağa dönelim Venedik'te Bizans Üslubunda yapılmış bir bina, Fondaco dei Turchi karşımıza çıkacaktır. İki sıra kemerli cephesi ve köşelerde yükseltilmiş kulevari katları ile ayırt edebilirsiniz. Bina 12. veya 13.yüzyıllara tarihlendirilmekteyse de 19. yüzyılda büyük bir onarım görmüştür. Günümüzde Müze olarak (Museum of Natural History) kullanılmaktadır.
Rio delta Maddelena' yı geçiyor ve sol tarafta Rönesans Üslubundaki Plazzo Vendramin Calergi' yi görürüz. Richard Wagner 13 Şubat 1883 tarihinde burada ölmüştür. Hemen ardından 17.yüzyıla tarihle nen Palaza Rounda , Palaza Gussoni Grimani della Vita , Palazetto Boldu ve Palazzo Contarini-Pisani binaları sıralanır. Bu binaların karşısında ,sağda yine bir 17.yüzyıl, Rönesans Mimarisi uygulaması olan Ca' Pesaro 1679-1710 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimarı olan Baldassare Longhena binayı tamamlayama endişesi yüzünden ölmüştür. Ca'Pesaro günümüzde Müze olarak (The International Galleri of Modern Art and The Oriental Art Museum)

Aynı istikamette, sağda Plaza Corner della Regina 1724 yılında, Klasik Üslupta yapılmıştır.Günümüzde Bankalar Birliği Binası olarak kullanılmaktadır. Yine solda Büyük Kanal' ın dikkate değer bir başka binası Ca'd'Oro 'dur (Golden Hause) . Bu bina birçok kez el değiştirmiş , sık sık onarım görmüştür. Asıl yapılış tarihi 1440 yılıdır. Binada Bizans Sanatı etkileri ve Gotik Üslubun unsurlarını görebilirsiniz. Diğer bir yapı, aynı sırada Palazzo Sagredo'dur. 14.yüzyıl Gotik Üslupludur. Kanalın karşısında iki katlı tuğla bir bina dikkati çeker Pescheria (balık pazarı) binası 1907 yılında yapılmıştır.

Rialto Köprüsü
Kanalın diğer yakasında ise Palazzo Michiel dalle Colonne, bolca kullanılmış kolonlu cephesiyle ayırt edilir. Michiel, Doğundan Venedik'e çeşitli ürünlerin yanı sıra bol miktarda antik şehirlerden topladığı sütunları da getirmiştir. Bunların büyük bölümü St Marco Meydanı'ndaki kilisede ve ayrıca kendileri için yaptırdıkları bu binada kullanılmıştır. Yolumuza devam ediyoruz, Büyük Kanalın sağında Fabbriche Nuove di Rialto etkileyici geniş bir cepheye sahiptir. 1552 yılında yapılan bina Rönesans Üslubu'ndadır.Bina bir ticari merkez olarak kullanılmıştır. Bu binanın yanında meyve ve sebze satılan açık pazar yer alır.Pazar yerinin bulunduğu bu bina Fabbriche Vecchie di Rialto binasıdır. 1522 yılında Mahkeme binası olarak yapılmıştır.

İki fabrikayı cepheden gören Ca'Da Mosto Venedik'te resmi yapılacak kadar güzel binalardan biridir. Venedik-Bizans Üslubunda'ki bina 13. yüzyılda yapılmıştır. Büyük Kanal bu noktada sağa doğru kıvrılır ve biz sol taraftan ilerlerken gözlerimiz Ponte di Rialto köprüsüne takılır. Bu arada solda Fondaco dei Tedeschi binasını (Alman Antreposu) da gözden kaçırmamalıyız. Gördüğümüz bu bina 1515 yılında yanan daha erken tarihli antrepo binasının yerine yapılmıştır. Tepesindeki beyaz mazgalları ve dairesel kemerlerden oluşan girişi ile tanınır. Sağda Palazzo dei Camerlenghi Venedik'in hazine binası (St.Marco Cumhuriyeti Hazine Binası) ve finans merkezidir. 16. yüzyılda yapılmıştır.
Rialto Köprüsü'nün sağında bir 16. yüzyıl yapısı olan Palazzo dei Dieci Savi Rönesans mimarisi üslubundadır. Biraz önümüzde sol tarafta 13.yüzyıl yapısı olan Palazzo Loredan ve 12.yüzyıl yapısı olan Palazzo Farsetti (Venice Town Hall) tipik Bizans Mimarisi Üslubundaki yapılardır.

Aynı kıyıda bir başka 16. yüzyıl binası Palazo Grimani (Venedik Temyiz Mahkemesi) ve Palazzo Papadopoli binaları yer alır. Bir sonraki bina 15 yüzyılda yapılmış ve Milano Dükü Fracesco Sforza' ya ait olan Gotik Üsluptaki Palazzo Bernardo 'dur. Sağ taraf ta etkileyici bir 15. yüzyıl binası Plazzo Pisari 'nin merkezinde bulunan pencere girift motiflerle süslenmiştir.

Yine sağda Plaza Balba (Kanal kıvrımındaki Saray) ve Gotik üsluptaki Ca'Foscari binaları görülür. Ca Foscari Frencesco'ye ait bir antrepo binasıyken günümüzde Venedik Üniversitesi'ne aittir (Economics and Business School of the University of Venice) Biraz ileride sol sırada bir 18.yüzyıl yapısı olan Plazzo Grassi bulunur. Grassi ailesi için yapılmıştır bugün bir Moda Okulu dur. Plazzo Grassi'nin karşısında sağda klasik Venedik mimarisinin güzel bir örneği olan Palazzo Rezzonica 18. yüzyıl Venedik yaşamını gösteren bir müze olarak korunmaktadır. Yine sağda bu binanın biraz uzağında 15.yüzyılda Gotik Üslupta yapılmış olan Palazzo Loredan dell'Ambasciatore ve bunun karşısıda Palazzo Failer bulunmaktadır. Karşımıza Büyük Kanaldaki 3. köprü olan Ponte dell'Accademia çıkar. 19. yüzyılda yapılmış olan köprü 1930 yıllarda bugünkü şeklini almıştır. Metal ve ahşap malzeme ile yapılmıştır. Kanal biraz sonra St.Marco Meydanı önünde sonlanır.

Bu noktada karşımıza Venedik Liman İşletmeleri Binası çıkar. 15.yüzyılda yapılan bu bina 18. ve 19. yüzyıllarda Resim ve Heykel Akademisi olarak kullanılmıştır. İçi de bu dönemden kalma fresklerle süslüdür.
Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
Bankalar. Hafta içi her gün 08:30 -13:30
ATM makineleri bütün şehirlerde mevcuttur.
Müzeler: 09:30-14:00.
Birçok müze Pazartesi günleri kapalıdır.
Dükkanlar: Pazartesi-Cumartesi günleri arasında 09:00- 13:00 /
15:30-19:00. Temmuz ve Ağustos ayları süresince cumartesi öğleden sonra ve pazartesi sabahları kapalıdırlar.
Voltaj Düzeyi: 115-220 Volt.

KDV: 1talya'da eğer bir mağazada tek seferde 300,000 liretin üstünde bir harcama yaparsa vergi iadesi alma hakkına sahip olunur. Bu haktan yaralanmak için pasaport
ve ya kimlik kartları ile beraber alışveriş yapılan mağazadan damgalı bir fatura alınmalıdır.
Bu faturayı havaalanında tax-office'de işletmelisiniz. Vergi iadeleri ya kredi kartlarına işlenir ya da adresinize bir çek gönderilir.

Bahşiş: Restoranlarda Bahşiş hesaba dahil olsa da %5 kadar bir Bahşiş vermeniz iyi olur. Otellerde de Bahşiş size aittir

NE ALSAK?
İtalya en ünlü tasarımcıların, en ünlü butiklerin ülkesidir. Milano, Venedik, Floransa; İtalya’da modanın kalbinin attığı şehirlerdir. Valentino, Ferre, Ellesse gibi dünyaca ünlü İtalyan markalarını kendi ülkesinde bulmak, İtalyan imzalı bir takım elbiseyi buradan almak size çok büyük bir keyif verecektir.
Küçük butikleri Floransa’da, dünyaca ünlü moda evlerini Venedik’te ve hem küçük butik hem büyük mağazalar ve ünlü markaları bir arada bulabileceğiniz yer ise; Milano, "Corso Vittorio Emanuello" ve "Via Monte Napoleone" caddeleridir. Güzel bir kumaş alıp yetenekli bir terzinin ellerinden çıkmış bir elbise giymek isterseniz adresiniz, Floransa’da bulunan "Tornabuoni Caddesi" olmalıdır.

İtalya’da eğlence demek Venedik’te düzenlenen karnaval demektir. Rengarenk kostümler, herkesin yüzünde maskeler, şubat ayında düzenlenen bu eğlenceyi görebilmek için dünyanın dört bir yanından turistler akın akın buraya gelmektedir.
İtalya gibi kosmopolit bir ülkede sadece Viyana karnavalıyla eğlence kavramını sınırlamak oldukça yanlış olur! İtalya'nın her şehrinde bulunan gece kulüpleri, bar ve diskolarda oldukça eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Ancak İtalya'da gece dışarı çıkarken kıyafetlerinize biraz dikkat etseniz çok çok iyi olur! Gündüz gezip dolaşmak için rahat bir şeyler giyin, fakat gece dışarı çıkarken daha şık kıyafetlere ihtiyacınız olacaktır.
İTALYA DA ULAŞIM
Şehirler arası ulaşım için, metro ağını kullanabilirsiniz. Milano, Roma gibi büyük şehirlerde metroyu kullanarak çok daha ucuza yolculuk yapabilirsiniz.
Şehir içinde ise taksi bulabilmeniz kolay, şehrin merkezinde tren istasyonlarının çevresinde bulunan taksi durakları sayesinde çok rahatlıkla taksi bulabilirsiniz. Otoyolları ise oldukça rahat bir ulaşım sağlayabileceğiniz şekildedir.
Gör:Roma aşk çeşmesini gör.
Gez: Gondolla Venedik’i gez.
Eğlen: Venedik karnavalında eğlen.
Satın al:Venedik tarzı cam eşyalar satın al.
Tadına bak: Ünlü İtalyan şaraplarının tadına bak.
Hayran kal: Pizza Kulesine hayran kal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder