Sizde benim gibi bir Temmuz sabahı uyanıp artık gidecek bir okulunuzun olmadığının farkına mı vardınız? Üniversiteyi bitirdiğiniz sene tüm Dünya'da ekonomik kriz mi çıktı? Artık bir yetişkin olduğunuzu kanıtlamak istiyorsunuz ama elinizde ekonomik özgürlüğünüz mü yok?

İşteeee bende aynı sorunlar yaşamaktayım ve bu sorunlara çözüm aramaktayım :)

1 Mart 2010 Pazartesi

İspanya

İspanya deyince hemen akla gelen geleneksel boğa güreşleridir. Boga güresine gitmek
için en az iki gün önceden biletlerinizi almalisiniz. Genellikle yapilan müsabakaya göre degisen bilet ücretleri 1000 - 6 000 Pesata arasi degismektedir. 3 yasin altindaki Novillada denilen bogalarin güresleri her zaman 1000 pesetanin altindadir. Arenaya girmeden önce Matador'lara firlatmak üzere çiçek almayi unutmayin;Söylememize gerek yok belki de ama İspanya 'da en popüler renk kirmizi ve siyah'tir. Sagrada Familia ve Katalan Hükümet Konagi'nın yer aldığı bulvarda her Pazar aksami, renkli, eglenceli ve dostça bir ortamda Sardana dansçilarini seyredebilir veya onlara eslik edebilirsiniz.Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
Bankalar: Hafta içi her gün 08:30 - 13:30
ATM makineler bütün şehirlerde mevcuttur.
Müzeler: Hafta içi bir gün dışında (Genelde Pazartesi) saat
10:00-13:00 / 16:00-19:00.
Dükkanlar: Hafta içi 10:00-20:00.
Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
KDV:
Restoran ve Oteller: %7 vergi vardır. Fakat bu her zaman ücrete dahildir .
Alışveriş: %6 vergi vardır. Lüks eşyalarda bu oran artmaktadır.
Ancak büyük mağazalarda turistler tek seferde bir mağazadan 15.000 pesetanın üstünde alışveriş yaparlarsa vergi iadesi alma hakkına sahip olunur. Bunun için mağazadan alacağınız makbuzu dönerken İspanya'daki havalimanında tax-free officer' a onaylatmak gerekir.
Küçük meblağlar hemen alanda ödenebildiği gibi bu vergi iadeleri kredi kartlarınıza bir süre sonra işlenir veya adresinize bir çek yollanır.
Bahşiş: Restoranlarda ve otellerde kanunen bahşişi faturaya eklemek yasak da olsa genellikle bahşiş ücretin içinde gözükür. Buna karşın %10 gibi bir bahşiş bırakmanızı öneririz. Publar ve taksilerde % 5-l0'luk bir Bahsis yeterlidir.
İspanyollar yemeyi içmeyi o kadar seviyorlar ki günde iki kez kahvaltı ediyorlar. Bir Akdeniz ülkesi olan İspanya'nın mutfağında doğal olarak kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine zentinyağı tüketiliyor. Ardından saat 10-11 gibi yapılan ikinci kahvaltıda ise meyve suyu veya kahve yanında sosisli, peynirli sandviçlerle, tortilla a la espanola denilen patatesli omlet yemeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla öğlen yemeğine biraz daha geç saat 14-16 arası gibi sıra geliyor. Akşam yemeklerini ise saat 22 gibi Tapas adı barlarda yemeyi tercih ediyorlar.

Katalan mutfağında tipik zeytinyağı, tatlı ve ekşi bir arada kullanılıyor. Bir restorana gittiğinizde önce masanıza pa'am tomaquet- üzerine taze domates ezmesi sürülmüş ekmek ikram ediyorlar. Masada daima çeşni olarak romesco- domates ve acı biberle hazırlanan acı bir sos ve el allioli- zeytinyağı ve sarmısağın ezilmesiyle yapılan özel bir sos bulmanız mümkün. Size Barcelona'da çok rağbet gören bir tür pilav olan paella yemenizi de tavsiye ediyoruz. Salata yemeyi arzu ederseniz amanida mutlaka denenmeli. Ayrıca güveç yemeyi sevenler için de cocida con judias blancas, öneriyoruz.

İspanyol usulü patatesli omlet. Yanında kızarmış yeşil biber, çıtır ekmek dilimlerinin üstünde somon balıkları ve karides. İçki olarak köpüklü bira ya da beyaz şarap tavsiye ederiz. İşte gerçek bir ziyafet.
Barcelona'da nereye gitmeli, ne yapmalı diye düşünmeyin. flamenko müziği eşliğinde eğlencenin doruklarına ulaşabilir, muhteşem geceler geçirebilirsiniz. İşte size birkaç alternatif: flamenko, Undergorund Clubs,...

Gece Barcelona'da gündüz olduğundan çok daha fazla insan görürsünüz. Çünkü İspanyollar gece hayatını çok seviyor. Genellikle arkadaş gruplarıyla ve oldukça geç saatlerde dışarı çıkmayı seviyorlar.
 
BAŞKENT: MADRİD
Başkent Madrid size tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatacak olan bir şehirdir. Yapıları, müzeleri, katedralleri ile her zaman ilgi odağı olan bir şehridir.
Almudena Katedrali: Neogotik tarzda inşa edilen bu kilise, şehrin kurucusuna adanmış dinsel bir yapıdır.
Prado Museum: 18. yüzyılda yapılmış olan bu müzede, 7000 adet eser sergilenmektedir.
Palacio Real: 1734'de inşa edilen bu yapı, İspanyol krallarının konutu olarak kullanıldı. En önemli özelliği ise el yazması ve antika kitaplardan oluşan bir kütüphaneye sahip olmasıdır.
Plaza de Cibeles: Tanrıça Kibele'ye adanmış olan bu meydanın ortasında çok güzel bir çeşme yer alıyor.
Plaza de la Indipendencia: 0rijinal duvarları ile bugüne kadar kalan iki kapıdan biridir. Savaşçı meleklerle süslü kemeri, Madrid'in simgelerinden biri olmuştur.
Puerta del Sol: Madridlilerin buluşma merkezi sayılan bu yerde ayrıca, Osoy el Madrono'nun heykeli bulunuyor.
Askeri Müze, Boğa Güreşi Müzesi, Cason del Buen Retiro, Belediye Müzesi gibi müzeleri görülmeye değer diğer yapılar arasında yer alıyor.
Prado Ulusal Müzesi: Dünyanın en zengin sanat yapıtları koleksiyonuna sahip bu müze, 3.000'i aşkın yapıtı içinde barındırıyor.
Picasso Müzesi: 1881 yılında Malaga'da doğan Picasso 1985-1900 yıllarında Barselona'da yaşamıştır. 2.500 den fazla eseri ulusal müzede, sergilenmektedir.
ŞEHİR: BARSELONA
Tarihi binaları, geometrik şekillere sahip olan yapıları ve heykelleri ile Barselona, Avrupa kentlerinden ayıran bir çok özelliğe sahiptir. Picasso, Miro, Dali ve Gaudi gibi sanatçıların yıllarca burada yaşamış olması ve yaratıcılıklarını burada ortaya koymaları sonucunda, ortaya böyle bir sanat merkezi çıkmıştır.
Ama Barselona'yı bu ihtişama kavuşturan Dali ya da Picasso değildir. Kent tüm güzelliğini ünlü mimar Antoni Gaudi'ye borçludur. Passeig de Gracia Caddesinin aşağısında bulunan La Pedrera apartmanı ve Avrupa'nın en güzel parklarından olan "Güell Parkı" ve "Casa Battlo" binası Barselona’da ki güzelliklerden sadece birkaçıdır.
Katedraller arasında en ünlü olanı ise; şarkılara konu olan La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedralidir.
Las Ramblas sokağı: Limandan sadece bir kilometre uzakta bu sokak için Barselona’nın kalbi denebilir. Bir çok müze, alışveriş mekanı, kafeler, restoranlar yani kısaca hem yeni yerler keşfedebileceğiniz, hem alışveriş yapabileceğiniz, hem de bir kahve molası verebileceğiniz çok güzel bir yer.
Barselona Limanı: Bu limana binlerce geminin uğraması nedeni ile dünyaya açılan bir köprü gibi düşünülür. Dünyaya açılan bu köprünün hemen yanında bulunan, Christopher Columbus Heykeli'de tüm ihtişamı ile sizi beklemektedir.
ŞEHİR: SEVİLLA
Sevilla şehrinin en önemli özelliklerinde bir tanesi bu şehrin tam anlamıyla bir eğlence şehri olmasıdır. Gualdaquiviri nehri üzerinde kurulan köprüyü geçince Çingene mahallesine ulaşılıyor. Bu mahallede eğlence sokaklarda yaşanıyor. Gece hava kararmaya başladığında insanlar sokaklara çıkıp dans etmeye başlıyor. Burada gece hayatı oldukça hızlı, eğlenceli ve doğal olması nedeni ile İspanya’ya gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken şehirlerden bir tanesidir.
Flamenko: İspanya’nın yöresel dansı; popüler halk müziği ile çingene ezgilerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir müzik, güzel çingene kızlarının hoş kostümleri içinde ayaklarını hafifçe yere vurarak ve el hareketleriyle ortamı ısıtarak yaptıkları bir dans...
Boğa güreşi: M.S 16. yüzyılda Roma İmparatorluğunda başlamıştır. İnanışlara göre matador, öldürdüğü boğanın kanı ile güçlenip, yeniden doğacağına inanılırdı. Şu anda böyle bir inanıştan ziyade, daha çok turistlerin eğlencesi ve kültürel bir faaliyet gibi gözükse de bir eğlence uğruna hayvanların öldürülüyor olması da ayrı bir konu tabii ki! Kırmızı pelerini ile matadorların şovlarını görmek ve çiçek atmak isterseniz. Madrid’de boğa güreşleri "Las Ventas" arenasında yapılıyor. Bir kaç hafta önceden bilet almanız da yarar var!
Gör: Madrid de bulunan müzeleri gör.
Gez: Barselona Las Ramblas Sokağı’nı gez.
Eğlen: Boğa güreşlerini seyrederken eğlen.
Satın al: Matador kostümü satın al.
Hayran kal: Flemenko yapan genç kızlara hayran kal.
İspanya hakkında "minik" bilgiler
*İspanyollar her yılın son 12 saniyesinin her birinde iyi şans getirmesi için bir tek tane üzüm yiyorlar.
*İspanyolca günümüzde en çok kullanılan ikinci dildir.
*Telefon açmak için otel yerine köşe başlarında bulabileceğiniz telefon kulübeleri tercih ederseniz, çok daha uygun fiyat ödersiniz.
*İspanyollar sabah kahvaltısında genellikle çikolatalı churrus ya da patates ve yumurtayla yapılan bir tür poğaça yiyor.
*Ayrıca tüm restoranlarda fiyatlar kapıda belirtilmiştir.
*Solo (sade ekspresso) ve Cortado (sütlü ekspresso) en çok tüketilen kahvelerdir.
*Antonio Banderas, Enrique Iglesias, Penelope Cruz gibi ünlü sanatçıların İspanyol olduğunu biliyor muydunuz.


KDV Durumu : Tek seferde 15.000 pesetanın üstünde alışveriş yapılırsa vergi iadesi alma hakkına sahip olunur. İade mağazadan alacağınız makbuzu dönerken hava alanında tax-free officer'ına onaylatmak gerekir. Küçük meblağlar hemen ödenebildiği gibi kredi kartlarınıza bir süre sonra havale edilebilir veya adresinize bir çek yollanabilir.
 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder